Skip to main content

Olen korduvalt mõelnud kuidas erivajadustega inimesed saavad kasutada internetti ja üldse arvuteid (nt mängimiseks, suhtlemiseks jne). Ja koos sellega olen alati imestunud, et kuidas nad üldse esialgse info saavad erinevate IT võimaluste kohta. Julgen arvata, et nende tutvusringkond on väiksemapoolsem ja tekib küsimus kes neid IT lahendustega kurssi viib. Kas tõesti kohalik omavalitsuse ametnik. Kahtlen. Pigem äkki muud sotsiaalsed asutused või liikmeskonnad kuhu alla vastava erivajadusega inimene kuulub (ühingud, liidud jne). Aga kas tõesti kõik puuetega inimesed suhtlevad nii palju omavahel ja nende liitudega, et jagada värskemat infot nutilahenduste kohta? No igatahes mul küsimusi palju kuid ma vastuseid ei teagi. Lähimast tutvusringkonnast olen näinud ühe autistliku lapse arengut, keda nutimaailm hoiab rahulikumana ja fokuseeritumana. Ta nagu ei oska pärismaailmas eksisteerida kuid nutimaailmas on leidnud endale ägedaid väljundeid. Ta on 12 aastane ja joonistab arvuti abil lahedaid koomikseid ja loob videosid väljamõeldud tegelastega - multifilmidena. Ta teeb seda iseendale ja on ka õppinud vaid iseendalt. Tal ei ole erikoolis arvutiõpet, Tema vanemad ei oska arvutit sellisel määral kasutada kuid ometi on ta leidnud võlumaailma kus ta saab need asjad kätte, mida vajab. 

Ma kahjuks ei ole olnud nii kursis nende tugilahendustega, mida pakutakse erivajadustega inimestele kuid oli õppejõu materjalidest väga huvitav lugeda milliseid variante üldse on. Ja tegelikult mulle tundub, et neid ei ole üldse vähe (eriti just niivõrd erineva kujuga klaviatuurid või hiired). 
Kõnesüntesaatori kasutamist olen põgusalt televisioonist näinud. Tavaseadmete kohandamine tundub midagi, mida võiks mõnikord isegi kasutada (eriti sümpatiseeris mine StickyKeys variant. Mu pensionärist emale meeldiks kindlasti RepeatKeys ja MouseKeys). Lülitisüsteem tundub täiesti loogiline ja kergesti arusaadav lahendus. 

Kõige uuenduslikumaks loeksin ma enda jaoks eriotstarbelised elektronmärkmikud, mis on mõeldud nägemispuudega inimestele ning tunduvad et katavad ära palju erinevaid vajadusi.  Samas jätab ta suhteliselt universaalse mulje (üritades lahendada mitu probleemi korraga) mis tähendab, et lõppkokkuvõttes ei kata see ehk kellegi vajadust ära? Kohe uurime. 

Lähemalt vaatasin seadet BrailleNote Touch Plus mis on suuruselt ja ka välimuselt kõige ligilähedasem tahvelarvutiga. Tootja Humanware.com lehel on lubadused suured: toote kasutamisega kaetakse ära nägemisvaegustega inimeste kooli, töö ja isikliku elu vajadused. Ja toode on väidetavalt revolutsiooniline. Võimaldab vaadata koolis tehtud märkmeid, alla laadida raamatuid (ja abistab nende lugemist), vaadata videosid, saata e-maile, kasutada pilveteenuseid jne. Sisestuseks on kas kõnesisend, tavaline või punktkirjaklaviatuur, väljundiks riistvaraline kõnesüntesaator ja/või punktkirjamonitor. Seade kasutab Androidi operatsioonisüsteemi. 
Väiks öelda, et tegemist on ühe kaasaegsema ja tõhusama punktkirja kasutava tahvelarvutiga turul.

Kahju, et ei ole võimalik ise sellist toodet katsetada. Igatahes tundub, et see on loodud modernsele inimesele.




Tähtaeg 01.05 Vali üks enda jaoks kõige uudsem tugilahendus ja kirjelda seda ajaveebiartiklis.

Comments

Popular posts from this blog

Rühmatöö Retsensioon. Oma retsensiooni kirjutan rühmatööle pealkirjaga „Biomeetrial põhineva isikutuvastuse tulevik“. Link tööle asub siin: https://wiki.itcollege.ee/index.php/Biomeetrial_p%C3%B5hineva_isikutuvastuse_tulevik Autoriteks on Allan Bernard, Ave Karjus, Angelika Kärber, Liis Kohal ja Rauno Ellermaa. Kirjutatud töö räägib isiku identiteedi tuvastamisest isiku unikaalsete füüsiliste või käitumuslike omaduste abil. Vaatenurgaks  on valitud kokkuvõttev võrdlev analüüs, et lugeja saaks baasteadmised ning lisaks piisavad viited edasise iseseisva uurimustöö tegemiseks.  Valisin antud rühmatöö kuna käsitletud teema tundub ülimalt põnev ja tahaksin selle kohta rohkem teada saada. Eks mainitud valdkond on ka tulevikus aina laiemalt levinud ning tasub juba praegu ennast rohkem kurssi viia. Rühmatöö algus juhatab sisse teemad, mida puudutatakse ning tutvustab sujuvalt biomeetrilise tuvastamise olemust ning tausta. Rühmatöö sisu on kenasti järjestatud ning loogilise üleseh
IT proff Minu jaoks on proffessionaal tavaliselt see, kes on vastavat teemat õppinud (ametlikult) ning vastavas valdkonnas kaua töötanud. Tõenäoliselt veidi lihtsustatud arvamus kuid nii see on seni olnud. Niivõinaa on inimeste sildistamine proffessionaaliks tunnetuslik. Eriti kui seda valdkonda ise ei adu.  Samas kui ma nüüd olen praegu Taltechi IT teaduskonnas õppimas (ilma eelneva IT teadmistega) siis tundub, et pean oma arvamust muutma. Üli palju on proffessionaale, kes on ise õppinud kuid mingi hetk lihtsalt vajavad tõestust oma oskustele (ja seetõttu astuvad näiteks magistriõppesse). Ehk et selles valdkonnas (ja tõenäoliselt ka paljudes teistes) ei ole meistriks olemiseks vajalik eelnev õppimist tõestav paber (selle tähtsus tuleb hiljem). Meister saab olla vabalt ise õppinu, või keda on töövaldkond on viinud IT alale ning teadmised tulevad esialgu töökaaslaste juhendamisest ja iseseisvast õppimisest. Ma ütleks, et IT profi iseloomustamine saabki olla vaid iseloomustajast läh
Copyleft. Vikipeedia andmetel on Copyleft justkui äraspidine autoriõigus: kui autoriõigus on loodud eesmärgiga säilitada autori kontroll teose kopeerimise, levitamise ning teosesse muudatuste tegemise üle, siis copyleft on loodud eesmärgiga säilitada teose levitamis- ning muutmisvabadus kasutajate ning järgmiste autorite jaoks. Enamlevinud tarkvara copyleft lepingud on: GPL – GNU General Public License FDL -  GNU Free Documentation License AGPL – GNU Affero General Public License LGPL – GNU Lesser General Public License 1. GNU GPL ehk GNU General Public License ehk GNU Üldine Avalik Litsents on litsents vaba tarkvara jaoks. GNU GPL eesmärk on anda kasutajale õigused kopeerida, modifitseerida ja levitada programme (sealhulgas äris, mis tavaliselt on keelatud autoriõiguse seadusega), samuti tagada, et kõigi tuletatud programmide uued omanikud saavad samad õigused.  GNU GPL on ka avatud lähtekoodiga litsents. Üks näide GPL litsentsi alusel töötavast süsteemist on  WordPres